Kontaktirajte nas putem mail-a vremenskaprognozanovisad@gmail.com

Novi Sad se nalazi 70 km od Beograda, a povezani su medjunarodnim putem za Budimpeštu, Beč, Beograd, Atinu, Bukurešt i Istambul. Novi Sad je drugi grad po veličini u Republici Srbiji. Grad je osnovan  u 17.veku kao naselje zanatlija i trgovaca na levoj obali Dunava. Posle prvog svetskog rata, Novi Sad je postao deo Srbije. Danas je Novi Sad grad sa oko 350000 stanovnika. Novi sad je politički, administrativni, privredni, kulturni i obrazovni centar Vojvodine. U fokusu grada je Petrovaradinska tvrdjava. Nalazi se na desnoj obali reke, nasuprot centru grada. Sagradjena je 1692 i 1790. godine, prema planu francuskog arhitekte Sebastijana Bobana. Tvrdjava se prostire na 112 hektara i ima 16 km podzemnih hodnika, četiri nivoa.

Trg
Trg
Trg-slobode2
Trg-slobode-novi-sad-centar-katedrala-miletic-tanurdzic-beta-dragan-gojic-jpg_660x330
Trg Trg Slobode2 Trg Slobode Novi Sad Centar Katedrala Miletic Tanurdzic Beta Dragan Gojic Jpg 660x330

Po jednoj legendi ime Petrovaradin je dobijeno iz više reči – “Petra” na latinskom znači stena, “var” je na mađarskom grad, a “din” na turskom vera, iz čega je izvedeno Petrovaradin, “grad na steni čvrst kao vera”.  Petrovaradinska trvrđava je sredinom 20. veka u potpunosti demilitarizovana, prograšena jeistorijskim spomenikom, stavljena je pod zaštitu države i ustupljena za civilnu upotrebu. Na tvrđavi se nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, akademija umetnosti, astronomska opservatorija, planetarijum i mnogi drugi sadržaji. Toranj sa satom je prepoznatljiv znak Petrovaradinske trvrđave i Novog Sada. Prečnih satnih krugova na sve četiri strane baroknog tornja je veći od dva metra, a brojevi su ispisani rimskim brojevima, kao sto je pravilo na hrišćanskim crkvama. Posebnost sata su velika kazaljka koja pokazuje sate, a mala minute, jer su za lađare na Dunavu, smene straže i vojnički red bili značajniji sati, vidljivi iz daleka. Satni mehanizam se svakodnevno i danas navija ručno i zvoni pune sate.

Petrovaradin

Exit je višestruko nagradjivani muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrdjavi, počevši od 2000. godine.

Klima u Novom Sadu prelazi iz umereno kontinentalne u kontinentalnu, tako da grad ima sva četiri godičnja doba. Preko jeseni i zime povremeno duva hladan vetar, Košava, koji obično traje od tri do sedam dana. Košava može tokom zime da stvori nanose i smetove snega tokom vejavica i mećava. Zbog promene klime na globalnom nivou, poslednjih godina se na području Novog Sada povećala količina padavina, što povremeno izaziva poplave u nekim delovima grada, budući da sadašnji gradski kanalizacioni sistem nije projektovan za izmenjene klimatske uslove.